Opgeruimd van Marie Kondo!

Opgeruimd van Marie Kondo!

opgeruimd

Heb je het al gehoord? Er bestaat nu één manier waardoor je je huis zo opgeruimd krijgt dat het precies goed is voor jou. En het mooie is, dat als je deze methode toepast het ook nooit meer teveel wordt en je altijd genoeg spullen hebt. Geen overvolle zolders en kasten meer. Nee, je huis is geordend en netjes. Alles heeft zijn plek en wordt automatisch op zijn plek teruggelegd want dit leer je vanzelf.

Het klinkt allemaal veelbelovend, want wie wil bovenstaande nu niet? Er zullen vast mensen zijn die zeggen, maar mijn huis is al zo. Maar voor waarschijnlijk de meeste mensen zal het een illusie zijn. We willen het zeker wel, maar echt lukken wil het niet. Heb je net één gedeelte in het huis aangepakt, stapelt het ergens anders wel weer op. Althans dit is mijn ervaring, want mensen wat kun je een hoop ongebruikte spullen hebben. Spullen met een emotionele waarden of spullen die vast nog wel eens van pas komen. Vaak wel een reden waarom het nog niet weg kan.

Omdat ik toch graag mijn huis opgeruimd en geordend zie werd ik geïnspireerd om het boek van Marie Kondo te gaan lezen. Ik las en hoorde er op meerdere plekken over en heb het e-book aangeschaft. Vol enthousiaste en verwachting ben ik begonnen met lezen. Nu is het boek uit en mijn huis zeker nog niet opgeruimd, maar er is een begin gemaakt, en het heeft zeker mijn ogen weer geopend of eigenlijk het heeft een ander perspectief gekregen.

Laat ik beginnen bij het hilarisch gedeelte van het boek, sommige gedeeltes zijn zo zweverig dat ik het nogmaals moest lezen om te kijken of ik het verkeerd las. Maar nee, vaak las ik het toch echt goed. Marie behandelt haar spullen als mensen, het heeft gevoel. Hier heb ik weinig mee. Ik gebruik mijn spullen als “dood”, natuurlijk ik gebruik ze met liefde, vooral spullen de ik veel gebruik. Maar om spullen te bedanken, nee dat is niet aan mij besteed.

Zo legt zij in haar boek uit dat als je je tas hebt gebruikt en je thuiskomt is de tas klaar met zijn werk, hij hoeft niet meer je spullen bij elkaar te houden. Je ruimt dus al je spullen op wat in de tas zit en geeft je tas rust en bedank je tas voor zijn gedane werk van die dag. Hetzelfde geld voor haar schoenen, deze zijn de hele dag vertrapt en hebben ook hun wel verdiende rust nodig en daar mag je ze gerust voor bedanken. Om niet geheel cynisch te worden. Ik geloof zeker dat je goed om moet gaan met je spullen, want als je alles maar van je afgooit zal dat er vast voor zorgen dat alles minder lang meegaat. Die gedachte deel ik zeker met haar, maar de gedachte erachter gaat mij iets te ver. Spullen hebben voor mij geen gevoel, puur een functie, op spullen met een emotionele waarden na natuurlijk.

Naast zulke “grappige” gedachten zaten er onzettend veel bruikbare manieren in over opruimen en ordenen. Ik heb het laatst al kort verteld, maar zij vind dat alles een plek moet hebben. En alles moet per categorie staan. Dus geen kleding aan de kapstok, op de stoel, kledingkast en zolder, nee alles moet ik één kledingkast zodat ja alles overzichtelijk bij elkaar hebt. Dit voorkomt dat je moet zoeken en voorkomt ook dat je niet twee keer hetzelfde koopt, gewoon omdat je was vergeten dat je dat kledingstuk al had.

Je begint dus met alle spullen te verzamelen van één categorie en legt alles bij elkaar, het liefst op één hoop. Dit heeft namelijk een veel grotere impact dan wanneer je kleine beetjes opruimt. Je ziet gelijk wat je hebt en vooral hoeveel je hebt. Je kunt nu gaan bepalen of je hetgeen wilt bewaren en wat je weg wilt doen. Soms is de keuze gemakkelijk gemaakt en neem je snel afscheid van spullen.

Nou ben ik iemand die gemakkelijke weggooit, dus heel moeilijk vind ik dat niet. Maar spullen die veel hebben gekost, vind ik  zonde om weg te doen. Of iets wat ik graag wilde, maar achteraf toch niet gebruikt. Bij alle spullen moet je je afvragen of je er gelukkig van wordt. Wordt je blij als je het ziet, en ben je blij dat je het hebt? Ook hier kun je in mijn optiek een beetje in doorslaan, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Van sommige spullen wordt je nou eenmaal blijer dan andere spullen.

Je gaat op deze manier het hele huis door, per categorie, en zorgt er zo voor dat alles wat in huis blijft de spullen zijn waar je echt blij van wordt. Dus niet dat tasje van je zus, of bordje van je schoonmoeder, het is lief dat je het krijgt, daar mag je dankbaar voor zijn, maar jou staat het toch echt in de weg. Je gebruikt het niet dus zonde om er steeds weer tijd en aandacht aan te geven. Vroeg of laat kom je het toch weer tegen.

Marie vind je dat je deze opruim actie binnen korte tijd moet doen, dan blijf je gemotiveerd. Kan ik mij helemaal in vinden, maar voor de meeste mensen niet realistisch. Er lijkt ook wel veel focus te liggen op een één persoonshuishouden. Niet erg, maar ik heb toch ook echt rekening te houden met Peter.

Al met al vond ik het een leuk en leerzaam boek. Door alles van dezelfde categorie bij elkaar te leggen krijg je overzicht. Daarnaast moeten spullen gewoon altijd op dezelfde plek liggen. Hier ligt nog een uitdaging voor mij!

Was jij al bekent met het boek van Kondo? Ben je nieuwsgierig geworden?

2 gedachtes over “Opgeruimd van Marie Kondo!

  1. Nee, die kon ik nog niet. Maar een opgeruimd huis is zeker een wens….
    Maar om nou mijn spullen op die manier te gaan zien…mwah….daar ben ik een tikkeltje te nuchter voor, denk ik. 😉

    1. Daar ben ik inderdaad ook wat te nuchter voor, maar wel grappig om te lezen. Neemt niet weg dat er zeker praktisch tips in staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *