Wat is jou financiële buffer?

Wat is jou financiële buffer?

financien

Heb jij een financiële buffer, zodat je onverwachte kosten kunt opvangen? De wasmachine dit stuk gaat of de koelkast die het opeens begeeft. Of wat dacht je van de computer of laptop die met geen mogelijkheid meer aan wil. Het zijn allemaal apparaten waar ik in ieder geval niet zonder wil, maar wel een grote uitgaven zijn als dit onverwachts nodig is.

Om zulke onverwachte uitgaven te kunnen overzien is het verstandig om een financiële buffer op te bouwen. Zo voorkom je dat je opeens aan het einde van de maand niets meer hebt en dan zul je zien, de wasmachine begeeft het. Eén tijdje is het misschien te overbruggen zonder, maar al gauw wil je graag een machine. Het loon komt binnen, dus de machine wordt bestelt, maar er zijn die maand nog meer uitgaven. De vaste lasten moeten gewoon betaald worden en ook eten op tafel is fijn. Je kunt misschien tijdelijk rood staan of wat geld lenen, echter loop je dan achter feiten aan. Voor je het weet stapelen de rekeningen op en ben je het overzicht kwijt.

Bovenstaande is misschien wat overdreven, maar als je geen financiële buffer hebt en elke maand niets apart zet voor onverwachte uitgaven dan kan het hard gaan! Want de wasmachine kan dan stuk gaan, maar die maand moeten de gezinsleden ook nieuwe schoenen en een winterjas. Ohh en de gemeentelijke belastingen vielen ook op de mat, weer hoger dan vorig jaar. Het kan soms snel opstapelen. Het is dus beter om dit te voorkomen of eigenlijk te voorzien!

Bereken het op het Nibud

Op de website van het Nibud kun je een globale berekening maken hoe hoog jou buffer zou moeten zijn. Je vult hier enkele gegevens in, zoals je (gezamenlijk) inkomen, huur of koop uitgaven en dagwaarde auto. Aan de hand van deze gegevens maakt het nibud een schatting voor een buffer wat verstandig is om achter de hand te hebben.

Financiële buffer

Hierboven zie je het resultaat als ik onze gegevens invul. Het Nibud geeft aan dat een buffer van €11.400 voor ons goed is om te hebben. Ik heb nu niet onze eigen buffer ingevuld, hierdoor staan wij volgens dit schema in de min, maar het leek mij niet nodig om dit te vermelden ;).  De kosten voor onderhoud auto vind ik overigens wel erg hoog, het nibud schat de onderhoudskosten per jaar op €1050,00. Daarnaast zit er in dit overzicht ook het bedrag van €5000 voor het vervangen van de auto, dit bedrag heb ikzelf ingevuld en vind ik aannemelijk mocht de auto het vandaag begeven.

Tevens adviseert het nibud om elke maand 10% van je netto inkomsten te sparen voor je buffer.

Hoe bouw je een buffer op?

Het is niet gemakkelijk om een goede buffer op te bouwen. Je hebt niet zomaar in een half jaar tijd een buffer opgebouwd van €11.000, althans dan moeten wij op droog brood gaan leven ;). Je hoeft het dan ook niet in één keer bij elkaar te hebben, het bedrag wat het Nibud noemt is een mooi streven. Zelf adviseert het Nibud om elke maand 10% van je netto maandinkomen opzij te leggen hiervoor. Of dit voor iedereen haalbaar is weet ik natuurlijk niet. Het belangrijkste is volgens mij, alle kleine beetjes helpen. Probeer elke maand, zodra het loon binnen is, een vast bedrag te storten naar je buffer. Hierdoor staat het al apart en kun je het niet zomaar uitgeven die maand.

Probeer dat als je een meevaller hebt dit gelijk over te zetten naar de buffer. Ook het vakantiegeld kan een mooi middel zijn om die maand wat je buffer te verhogen.

Hoe doen wij het?

Persoonlijk vinden wij het erg belangrijk om een buffer te hebben. Naast dat wij al verschillende spaarrekeningen hebben, hier lees je wel, voor allerlei verwachten uitgaven, hebben wij ook een bufferspaarrekening. Elke maand wordt het geld verdeeld over de rekeningen. Hetgeen wat dan overblijft gaat naar de buffer. Doordat wij goed inzichtelijk hebben wat onze inkomsten en uitgaven zijn, wordt er altijd voldoende overgemaakt naar deze rekening.

Zelf hebben wij een bedrag wat minimaal op de bufferrekening moet staan. Zitten wij hierboven dan kunnen en mogen wij dit uitgeven aan leuke dingen. Zitten wij eronder vanwege een grote uitgaven, dan wordt het sparen en worden er geen leuke dingen gekocht. Heel simpel heb je het geld niet, dan kunnen we het ook niet uitgeven!

Naast bovenstaande “regel” hebben wij ook als vuistregel dat bij een grote uitgaven het dubbele gespaard moet zijn. Hierbij denk ik voornamelijk aan bijvoorbeeld het aanschaffen van een auto. Kopen wij een auto van €2500, dan moet er minimaal €5000 aan buffer tegenover zijn. Kiezen wij ervoor om een auto te kopen van €15000, dan moet daar tegenover €30.000 op de rekening staan. Bovenstaande is een voorbeeld, zelf vinden wij €5000 á €6000 voor een tweedehands auto meer dan genoeg. Deze vuistregel hanteren wij, dat stel je rijd de auto diezelfde week na aankoop in de prak, dan kunnen wij per direct een gelijkwaardige auto kopen.

Voor ons is de financiële buffer erg belangrijk. Dit geeft rust, want hierdoor kom je niet zomaar voor onverwachte uitgaven te staan die je niet kunt veroorloven. Daarnaast is de buffer ook aanwezig, mocht één van ons tweeën zonder werk komen te zitten of arbeidsongeschikt raken. Door de buffer komen wij dan niet gelijk in geld problemen. Niets is zeker, hoe hoog je buffer misschien ook is, uiteindelijk kan het altijd opraken door onverwachte dingen in het leven.

Heb jij een financiële buffer? En heb jij wel eens via het Nibud berekend welk buffer je zou moeten hebben, en voldoe jij eraan?

2 gedachtes over “Wat is jou financiële buffer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *